Taalwetenschap in Utrecht

Bachelor

De Universiteit Utrecht biedt naast een Nederlandse Taalwetenschap Bachelor ook een Engelse Linguistics Bachelor. Hieronder staan de links naar beide tracks.

Vanaf 2019 start deze nieuwe internationale track van Taalwetenschap. Dit betekent dat er gekozen kan worden tussen een Nederlandse en een Engelse track. Zowel de Nederlandse als de Engelse track bevatten hetzelfde vakkenpakket. Het verschil tussen de twee tracks zit in de voertaal van de werkcolleges. De voertaal van de hoorcolleges zijn in het Engels, zodat de Nederlandse en Internationale hetzelfde hoorcollege kunnen volgen. De werkcolleges zijn echter verdeeld in een Nederlandse groep en een Engelse groep.

De Engelse track staat ook open voor Nederlandse studenten die de voorkeur geven aan een Engelse track.

Waarom Utrecht?

Cultuur en natuur van taal
De Utrechtse bachelor Taalwetenschap kenmerkt zich door een benadering waarin zowel het cultuur- als het natuuraspect van taal tot zijn recht komt. Ook de praktische toepassing van taalkundige kennis krijgt veel aandacht: een voordeel als je later wilt werken in de wereld van taal en taaltechnologie.

Aansluiting op academisch onderzoek
Het onderwijs in Utrecht sluit nauw aan op gerenommeerd academisch onderzoek. Een bekend voorbeeld is het onderzoek naar de relaties tussen voornamen binnen Nederlandse gezinnen, dat taalkundige Gerrit Bloothooft uitvoerde. Hij maakte een namenkaart met populaire voornamen per regio en woonwijk: het zusje van Kevin blijkt bijvoorbeeld opvallend vaak Kelly te heten.

Vervolgmasters
Utrecht biedt veel mogelijkheden om na je bachelor door te studeren. Je kunt eenjarige masterprogramma’s volgen op het gebied van taalverwerving en taaltechnologie, maar je kunt ook masterprogramma’s kiezen op het gebied van taalwetenschappen, neurowetenschappen en kunstmatige intelligentie.

Persoonlijke begeleiding
Welke keuze je ook maakt, je kunt altijd rekenen op intensieve persoonlijke begeleiding van een tutor. Deze kan je ook helpen een deel van je studie in het buitenland te volgen.

Uitwisselingscontacten
Taalwetenschap heeft goede contacten met diverse universiteiten in Europa, zoals Stockholm, Trondheim, Edinburgh, UC London, Leuven, Bonn, Straatsburg, Lausanne, Barcelona, Madrid, Lissabon, Athene, Patras en Brno.

Stage
Het is aan de Universiteit Utrecht mogelijk om een deel van je studieprogramma in te vullen met een stage. Ieder jaar vindt er een stagevoorlichting plaats om studenten van de mogelijkheden op de hoogte te stellen.