Weg met dat woord!

Heeft u een hekel aan het woord mensenmens? Vindt u chillen aanstellerig klinken of stoort u zich aan het gebruik van opportuniteit in plaats van kans of mogelijkheid? Dit jaar organiseert het Instituut voor Nederlandse Lexicologie (INL) voor de derde keer de verkiezing ‘Weg met dat woord!

Woordverkiezing 2015

Eind 2014 stemden Vlamingen en Nederlanders het woord oudjes weg: denigrerend en negatief volgens de deelnemers. Een pleidooi van hoogleraar Ouderengeneeskunde Andrea Maier in De Wereld Draait Door zorgde ervoor dat dit woord als verliezer uit de bus kwam. Het jaar ervoor werd kids weggestemd met als belangrijkste motivering dat het overbodig is en nutteloos hip. Op 19 november besteedde De Wereld Draait Door al aandacht aan de verkiezing van dit jaar. In België was Weg met dat Woord! op 23 november op Radio1 bij Hautekiet.

Nomineer en stem weg!

Welk woord moeten we volgens u achterlaten in 2015 en waarom? Vanaf vandaag kunt u een week lang woorden nomineren op wegmetdatwoord.nl/wegmetdatwoord.be. Op basis van de inzendingen wordt een shortlist samengesteld waar u vanaf 1 december woorden van kunt ‘wegstemmen’. Op dinsdag 8 december maakt het INL de verliezer bekend.

Over het INL, Schatkamer van de Nederlandse taal

Het Instituut voor Nederlandse Lexicologie (INL) is de plek voor iedereen die op zoek is naar informatie over woorden en hun betekenis, spelling en gebruik door de eeuwen heen. Het INL verzamelt, beschrijft en bestudeert de Nederlandse taal en woordenschat in de ruimste zin van het woord.

en_GBEnglish (UK)