Nr. 6: To rare chimies pakken, or not to rare chimies pakken: that is the question

Door Willem Mathot

Over alles en nog wat iets mogen schrijven, waar begin je dan? Nou, ik heb zelf altijd wel wat te zeggen over Nederlandse rap (s/o naar Wakkerdam West), dus zo lastig was de onderwerpkeuze niet. Nu ik kon wel weer over The Opposites gaan praten en hoe jammerlijk het is dat ze nog steeds niks nieuws uitbrengen, maar toen bedacht ik me dat een van de meest onbeschofte straatrappertjes van Nederland onlangs nummers heeft uitgebracht die zijn stijl volledig omgooien. Ik heb het (natuurlijk) over Killer Kamal.


Laten we even kort kijken naar de geschiedenis van Kamal. Hij komt uit Eindhoven Woensel en begon als Kamal in het duo Youssef en Kamal. Dit waren twee typetjes die voldeden aan het standaard mocro-beeld dat veel Nederlanders hadden. Guccipetjes, nektasjes en zelfs verborgen of gecensureerde gezichten waren in alle clips te zien. De teksten waren vrouwonvriendelijk en bekritiseerden veel bekende Nederlanders, waaronder Geert Wilders. Dit laatste leidde ertoe dat hun nieuwe album niet meer werd uitgebracht, en daarna hebben ze weinig meer van zich laten horen. Ze waren nog een keer bij een 101Barz-sessie samen met Gino Pietermaai (een typetje van Fresku) en ze dropten een korte verse op de remix van Dat Doen We Niet Meer. Wie ze zijn, is nog altijd onbekend.
Maar zo’n anderhalf jaar geleden is Kamal weer solomuziek gaan maken onder de naam Killer Kamal. Deze muziek werd uitgebracht op het YouTube-kanaal van Teemong, het genie dat al erg lang samenwerkt met Fresku en nu steeds meer mensen naar zich toe lijkt te trekken, zo ook Killer Kamal. Dan komen hier een paar nieuwe nummers van Killer Kamal, met als laatste het nummer dat dus zo verrassend was.

Ik Vergeet Dit Niet (prod. By Teemong) (augustus 2016)
Een typisch Killer Kamal nummer met een grappige sfeer door de clip en omdat het nummer gemaakt lijkt te zijn rondom een bekende internetgekkie. De teksten zijn nog wel van de Killer Kamal die we gewend zijn.

Lekker Dansen Ft. Pietju Bell (prod. By Teemong) (maart 2017)
Naar mijn mening een van de beste nummers van Teemong. Opnieuw is er een nummer gemaakt rondom een internetgekkie en dit keer is het nog grappiger, maar ook erg feestelijk en lijkt de boodschap van Killer wat anders te zijn dan ‘izn rare chimies pakken’ (a.k.a. een leuke meid regelen). Dit nummer lijkt te gaan over de stress die werk en zorgen voor anderen met zich kan meebrengen; het is dus soms nodig dat je even ‘lekker danst’. Kamal past zich goed aan hieraan, al kan hij het niet laten om toch even over dikke billen te rappen. Verder vind ik het gewoon een geniaal nummer met een goeie tekst, een grappige clip en heerlijke beat, zelf moet ik er ook even lekker van dansen.

Hier (prod. By Shock ’N Surprise & Teemong) (juli 2017)
Dit was het nummer dat niet alleen mij, maar iedereen verraste die Killer Kamal kende. Het thema van dit nummer is namelijk erg duidelijk dat familie boven geld staat en dat je al je materialistische bezitten achterlaat op de dag dat je sterft. Ook haalt hij een paar rappers naar voren om hun teksten op slimme wijze om te zetten en zo zijn boodschap te versterken. Dit doet hij met de hits 4x Duurder, Habiba, Tempo en Gass. Wat dit nummer nog bijzonderder maakt is het feit dat het grootste deel van het publiek van Killer Kamal voornamelijk luistert naar teksten over vrouwen, geld en succes. Dit nummer is dus een erg nieuwe stijl voor deze groep, maar het is onwaarschijnlijk goed ontvangen. Killer Kamal citeert ook zichzelf in dit nummer. In een oude 101Barz-sessie rapt hij behoorlijk vrijuit over vrouwen en geld en zegt hij ergens in de sessie: ‘Cash is alles wat ik nodig heb, floes pak die money, euro, euro billions’. Misschien wil hij hiermee zeggen dat hij niet meer hetzelfde denkt over geld als de oude Killer Kamal, maar dat betwijfel ik, aangezien hij, vlak voor dit nummer uitkwam, in andere nummers ook rapte over geld verdienen en vrouwen de liefde bedrijven. Wellicht wil hij duidelijk maken dat het typetje dat Kamal neerzet alleen geld wil, maar dat er meer achter zit dan alleen dat.

Ik weet zelf nog niet precies wat Killer Kamal in de toekomst zal gaan doen, maar ik ben wel erg benieuwd. Ik blijf ondertussen lekker genieten van de wijde wereld der Nederhop en ik raad jullie aan hetzelfde te doen.
Joejoe!

Leave a Reply

en_GBEnglish (UK)