Nr. 8: Kringloopwinkelen: een gids door Aide

Door Aide Fetahaj

Ik kan me niet meer herinneren wanneer ik voor het laatst meer dan 20 euro heb uitgegeven aan een enkel kledingstuk (schoenen niet meegerekend). Met wat minder geld en wat meer creativiteit kun je hele leuke outfits bouwen. Niet alleen kleding, maar ook heel veel andere spullen kun je goedkoop vinden in de kringloop. Boeken, servies, keukengerei, noem het maar op. De kringloop is the place to be, als je maar weet waar en hoe je moet zoeken. Om jullie leken daarbij te helpen zal ik wat tips geven.

Laat je niet afschrikken door rommel. De rommeligste kringlopen zijn vaak het goedkoopst. Dit zijn namelijk vaak de kringloopwinkels zonder winstbelang en die steken niet zo veel tijd in het ordenen en prijzen van de producten. Dit zijn vaak de winkels waar je de leukste dingen voor de laagste prijsjes vindt. Je moet in deze winkeltjes wel wat geduld hebben, omdat er wat minder overzicht is en je dus langer doet om de spullen te bekijken. Belangrijk hierbij zijn dan je scan-skills: de vaardigheid om juweeltjes te kunnen onderscheiden van troep.  
Zo komen we bij punt 2: Ga regelmatig een kringloop (of dezelfde kringloop) binnen. Hoe vaker je gaat, hoe sterker je neus voor goede koopjes wordt, hoe beter je weet waar en wat je graag zoekt en hoe makkelijker je de spullen dus kunt scannen. Het hoeft niet veel tijd te kosten om zo’n winkeltje even door te lopen en ook je kans op het vinden van leuke dingen wordt uiteraard groter. Oh, en de mensen die er werken gaan je na een tijdje herkennen en als ze je dan aardig vinden heb je kans op nog leukere prijsjes.
3. Wees niet bang om af te dingen. Je loopt naar de kassa en voordat je je portemonnee tevoorschijn haalt (portemonnee pakken geeft de indruk dat je al van plan bent om de spullen te kopen en zo willen we zeker niet overkomen) geef je zelf een totaalprijs aan die je redelijk vindt voor de gevonden spullen bij elkaar opgeteld. Je zegt dan bijvoorbeeld ‘Mag ik dit alles meenemen voor een tientje?’. Daarna kijkt de verkoper naar de spullen en meestal zegt hij gewoon ja, want hij heeft geen zin in discussie en het maakt allemaal toch niet zoveel uit. Je hoeft je niet schuldig te voelen ‘omdat het in eerste instantie toch al goedkoop was’ want die winkels draaien een prima omzet. Tenzij je bij wilt dragen aan de bedragen die de niet-commerciële winkel aan goede doelen schenkt, maar daar komen we natuurlijk niet voor. Stay focused.
4. Waar? Veluwe en Het Gooi. Ik ben in veel kringloopwinkels geweest door het hele land maar de Veluwe en Het Gooi blijven de beste kandidaten voor een goede kringloopwinkel. De Veluwe is erg christelijk, dus hier vind je veel winkels die aan de kerk/goede doelen schenken. Zij hebben geen winstbelang en zijn daarom goedkoper. Het Gooi is een rijke streek en ook de rijke inwoners van deze streek brengen hun spullen naar de kringloop. Je vindt hier echt mooie spullen voor relatief lage prijzen.
5. Maak er lekker een dagje van!!! Zoek kringloopwinkels op die dicht bij stations bij jou in de buurt liggen. Zo kun je steeds de trein pakken, even een winkeltje in (of meerdere), en weer door. Vooral met goed weer is dit leuk. Vaak heeft een woonplaats wel meer dan één kringloopwinkel. Een goede app om dit te checken is de Kringloop App. Deze app heeft niet alle winkels erin staan, maar wel bijna allemaal. Hij geeft aan hoeveel kringloopwinkels er zijn per woonplaats, de openingstijden en de locatie op de kaart zodat je je trip helemaal kunt plannen.
6. Voor vrouwen: vergeet niet bij de mannenafdeling te kijken. Een tip wat betreft kleding voor de dames: bij de mannenkleding vind je vaak de leukste (oversized) truien, shirts en overhemden.
7. Twijfel niet te lang als je iets leuks vindt. Kringloopwinkels zijn perfect om uit je comfortzone te stappen. Twijfel niet te lang als je een leuk kledingstuk hebt gevonden, maar neem het gewoon mee voor die 3 euro en kijk thuis waar je het mee kunt combineren. Omdat het allemaal zo weinig kost kun je je het veroorloven om iets anders te proberen dan wat je normaal draagt. Vaak moet je er zelf gewoon aan wennen, maar mocht je het later toch niks vinden, dan valt de schade mee.


Ik hoop jullie geïnspireerd te hebben om je portemonnee (en het milieu) een plezier te doen en wat vaker langs te gaan bij kringloopwinkels.

en_GBEnglish (UK)